Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja witamina D3 cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa z oliwek Zobacz większe

Holistic D-vitamin Droppar i olivolja witamina D3 z lanoliny cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa

HO47

Nowy produkt

Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja 50 ml jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D3 w kroplach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak ekspozycji na bezpośrednie promienie słoneczne i stosowanie kremów z filtrami powoduje częsty niedobór tej witaminy szczególnie w miesiącach zimowych. Witamina D wspiera działanie systemu odpornościowego.

Więcej szczegółów

Więcej informacji

Zainteresowanych zakupem detalicznym zapraszamy na stronę Holistic-Polska gdzie znajduje się Lista sklepów>>>

Holistic D-vitamin Droppar i olivolja jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D w kroplach.

Składniki: ekologiczna oliwa z oliwek, witamina D3 (cholekalcyferol), przeciwutleniacz (d-alfa-tokoferol - naturalna witamina E).

Witamina D jest uzyskiwana z tłuszczu wełny owczej (lanoliny).

Zawartość opakowania: 50 ml

Porcja dzienna zawiera: od 12,5 μg (250 % RWS*) do 50 μg (1000% RWS*)  witaminy D3

*RWS - % referencyjnych wartości spożycia

Sposób użycia dla dorosłych: 1-4 kropli (500-2000 IU) dziennie popijając szklanką wody. Wstrząsnąć przed użyciem. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Spożycie witaminy D może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na  magnez.

Magazynowanie: Chronić przed wilgocią i przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. ,Wilkanowo, ul. Piaskowa 5 66-008 Świdnica;

www.dystrybucja-naturalna-medycyna.pl

Kraj produkcji: Szwecja.

 

Opinia eksperta: 

Daria Łukowska

Dietetyczka, popularyzatorka nauki.

Autorka  serii na kanale YT „Forma na życie”

W wieku 70 lat skóra syntetyzuje nawet o  60% mniej witaminy D3, niż wtedy, gdy jesteśmy dziećmi. W dodatku ochrona skóry przed promieniowaniem UV poprzez używanie kremów o dużym filtrze czy zakrywanie ciała w słoneczne dni – będzie zwiększać ryzyko niedoboru tej witaminy. A wiemy, że witamina D3 niesie ze sobą całe spektrum dobroczynnych dla zdrowia właściwości, od wsparcia układu odpornościowego, do prawidłowej mineralizacji kości – niezwykle ważnej dla osób w podeszłym wieku.

Wiemy bowiem, że to wiek jest podstawowym czynnikiem ryzyka wystąpienia osteoporozy.

    

Opinia eksperta:

Agnieszka Piskała-Topczewska
Dietetyczka, diet coach

Witamina D jest charakteryzowana jest jako regulator homeostazy metabolizmu kości i gospodarki wapniowej, ale także zapewnia działania pozaszkieletowe, ponieważ receptory witaminy D stwierdzone zostały w różnych tkankach.
Niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w oporności na insulinę. Niektóre doniesienia sugerują, że niedobór witaminy D ma negatywny wpływ na wrażliwość na insulinę. Przeprowadzone badania łączą niski poziom w surowicy 25OHD z patofizjologią otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy. Niższe poziomy witaminy D w początkowym okresie ciąży są związane ze zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy ciążowej. Niskie stężenia witaminy D zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań cukrzycowych. Docelowe stężenie zapewniające optymalne efekty działania witaminy D określane jest na poziomie 30–50 ng/ml (75–125 nmol/l) stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy. Według aktualnych rekomendacji dla wszystkich kobiet w ciąży powinna być zalecana suplementacja witaminy D w dawkach 1500–2000 IU/D, co najmniej na początku drugiego trymestru ciąży do porodu. W badaniach przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, dowiedziono iż niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a zwiększenie poziomu 25OHD może przyczyniać się do zmniejszenia zagrożenia wystąpieniem zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego.