Holistic Chaga herbata z grzyba Inonotus obliquus błyskoporek podkorowy czaga czaga-chaga huba brzozowa czyr brzozowy Zobacz większe

Holistic Chaga herbata z grzyba Inonotus obliquus błyskoporek podkorowy czaga czaga-chaga huba brzozowa czyr brzozowy

HO64

Nowy produkt

Holistic Chaga jest herbatą wykonaną ze sproszkowanego grzyba Inonotus obliquus.

Zawiera naturalne witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, polisacharydy, kwas betulinowy, melaninę, składniki odżywcze, beta glukan, saponiny, sterole, triterpeny, dysmutazę ponadtlenkową i kompleks aminokwasów. Chaga rośnie głównie na pniach brzozy.

Więcej szczegółów

Więcej informacji

Zainteresowanych zakupem detalicznym zapraszamy na stronę Holistic-Polska gdzie znajduje się Lista sklepów>>>

Holistic Chaga - Ekologiczna herbata z grzyba Inonotus obliquus 50 g

Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. ul. Piaskowa 5, 66-008 Wilkanowo;

index: HO64

 

Holistic Chaga jest herbatą wykonaną ze sproszkowanego grzyba Inonotus obliquus.

Zawiera naturalne witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, polisacharydy, kwas betulinowy, melaninę, składniki odżywcze, beta glukan, saponiny, sterole, triterpeny, dysmutazę ponadtlenkową i kompleks aminokwasów. Chaga rośnie głównie na pniach brzozy.

Składniki: Zmielone suszone ekologiczne grzyby Chaga (Inonotus obliquus).

Zawartość opakowania: 50 g

Przygotowanie: mieszamy od ½ do 1 łyżeczki od herbaty w szklance gorącej wody (250 ml), lub dodajemy do jedzenia.

Sposób użycia: od ½ łyżeczki do 1 łyżeczki od herbaty od 1 do 2 razy dziennie.

Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Herbata Chaga nie może być stosowana jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Uwaga! Jeśli używamy leki rozrzedzające krew (przeciwzakrzepowe) i/lub leki na cukrzycę przed spożyciem herbaty trzeba zasięgnąć porady lekarza lub terapeuty. Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać Chagi, ponieważ wpływ na małe dzieci nie został zbadany.

Magazynowanie: Chronić przed wilgocią, przechowywać w temperaturze nie przekraczającej pokojowej i w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Najlepiej spożyć przed końcem: Data podana na opakowaniu (Bäst före utgången av).

  

Opinia eksperta: 

Daria Łukowska

Dietetyczka, popularyzatorka nauki.

Autorka  serii na kanale YT „Forma na życie”

Chaga jest bogata liczne składniki odżywcze, a także w polisacharydy, szczególnie polisacharydy ßeta-glukanowe oraz antyoksydanty, jak kwas betulinowy. Chaga ma gorzki smak podobny do kawy. Jest doskonałym źródłem dysmutazy ponadtlenkowej, która to jest silnym przeciwutleniaczem. Warto wiedzieć, że Chaga jest grzybem o bardzo wysokim ORAC, czyli ma dużą zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych. Skrót ORAC pochodzi od angielskiej nazwy Oxygen Radical Absorbance Capacity, co oznacza zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników, przez przeciwutleniacze. Inaczej możemy powiedzieć, że ORAC określa pojemność antyutleniającą bądź pojemność antyoksydacyjną w próbkach biologicznych.

Ma to szczególne znaczenie dla zdrowia człowieka, ponieważ stres oksydacyjny odgrywa rolę w powstawaniu i rozwoju chorób przewlekłych, chorób zwyrodnieniowych oraz chorób związanych z procesem starzenia się, a dieta zawierająca dużo produktów o właściwościach przeciwutleniających może skutecznie to niwelować. Tak więc im wyższy ORAC danego produktu, tym wyższe właściwości przeciwutleniające on wykazuje. A Chaga ma wysoki ORAC, wyższy niż owoce dzikiej róży czy miąższ owoców Acai.

Chaga może sprawdzić się również w przypadku różnego rodzaju zaburzeń metabolicznych, jak np. wysoki poziom cukru we krwi, nadciśnienie czy zaburzenia lipidowe. Oczywiście w tych zaburzeniach zawsze na pierwszym miejscu należy wprowadzić zmiany w stylu życia, a dopiero potem ewentualnie dołączyć suplementację uzupełniającą.